Den danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann slår fast att utvecklingssamhället, där allt ständigt förändras, gör att många människor reagerar med stress och depressioner på den konstanta förändringsaccelerationen i samhället.
Vår hjärna klarar inte att hantera mer än fragment av allt som erbjuds oss.
På individnivå har en kognitiv och beteendeinriktad coaching vuxit fram. Istället för att enbart fokusera på nya mål och utveckling, hjälper den psykologiska coachingen individer att lösa problem genom beteendeförändringar. Det kan t ex handla om att förbättra sitt välmående, att minska stress, att reglera sina känslor. Den coachade lider per definition inte av psykiska obalanser, utan strävar efter att lösa sina livsutmaningar eller negativa beteenden genom att få reflektera över dem och deras konsekvenser. Positiva mål nås sedan genom ett förändrat beteende, baserat på motivation, egna styrkor och lärande.
Henrik Martin, entreprenör och ledarutvecklare målar upp ett framtida ledarskap i en VOKA-värld, en verklighet där allt är V volatilt (flyktigt), O, osäkert, K, komplext och A, ambivalent. Han menar att dagens och framtidens ledare behöver vara transparanta och att de linjära processer som företag bygger på idag, behöver förändras mot ett flexibelt, mera coachande förhållningssätt. Med mål som sätts upp för team utifrån affärsmålen, inte på individnivå, som idag.
Många som arbetar med ledarskapsutveckling hävdar att det uppstressade klimatet också gör att ledarskapet ofta blir reaktivt. Man reagerar istället för att leda och agera. Drabbas företag av problem, försöker ledningen ofta lösa problemen här och nu istället för att arbeta förebyggande och besluta med eftertanke.
Botemedel mot organisationsgnissel blir ofta ogenomtänkta omorganisationer.
Oavsett hur flyktig, osäker, komplex och ambivalent omvärlden är och ännu mer blir, kommer alltid djupare analyser och eftertanke att behövas utöver transparans i ledarskapet.
Man kan anta olika perspektiv på de ständiga utvecklingsprocesser som pågår utanför oss såväl som inom oss människor. Oavsett vilken nivå man väljer att titta på: samhälls-, företags, ledar-, eller individnivå, kan man komma fram till en tydlig slutsats. Att allt är under ständig utveckling. Eftersom kunskapen om allt stadigt växer, framstår omvärlden därför som alltmer komplex. En större grad av medvetenhet behövs för att navigera i den. Utan en djupare analys, utan reflektion och tydliga visioner, blir både målsättning och handlande haltande. För den enskilda människan men också för ledaren, företaget, och för samhället i stort.
Coaching är en relativt ny företeelse utanför sportens arena men den har med all tydlighet kommit för att stanna. Förmodligen för att denna effektiva, positivt målorienterade metod underlättar framåtskridande. Det är antagligen därför som den perfekt passar in i den komplexitet som präglar 2000-talet.
Vi är översköljda av teknik, krav och målbilder. Coaching är i sin essens en jämlik samtalsmetod som bjuder in till reflektion, medvetenhet och genomtänkt handling- och ansvar. Den coachade är ansvarig för sin process och för sina handlingar, också för att, när coaching bedrivs utifrån ett professionellt perspektiv, handlar den inte om rådgivning. Den utgår också från en maktneutral relation mellan coachen och den coachade. Från förtroende mellan samtalsparterna och från den coachades unika styrkor och resurser.
Det är vi människor som befolkar företag, ledningsgrupper och samhällsinstitutioner. Reflektion lär oss något nytt. I ett coachande samtal ges vi den tid vi annars sällan tar oss att analysera situationen, utmaningen eller problemet vi befinner oss i. Coachingen hjälper den coachade att hålla isär det man tänker, känner och upplever i allt fragmenterat som hela tiden sköljer över oss. Samtalet ger oss tid att tänka utan att värdera.
Att låta reflektion ta ännu mer plats i ett coachingsamtal, är ett sätt att ge utrymme för perspektiv, där människan och människans erfarenheter är det viktiga. Att prioritera helhet och sammanhang framför snuttifiering och fragmenterad sikt, är ett ställningstagande som tycks ännu viktigare idag när snabba beslut snarare ackumulerar problematik än löser den. Därför ges också utrymme för stillhet och reflektion ett allt större utrymme i dagens ledarskapsutbildningar.
God coaching är ett samtal med medvetandegörande i fokus. Coachen ställer frågor som adresserar det autentiska i den andre och den coachades erfarenheter, drivkrafter och visioner är därför viktiga. Budskapet är: du är viktig, du är sedd. Ett uttryck för humanistiska ideal. Men coachingen öppnar också upp för att känna, drömma och få vara kreativ. Våra känslor är vad som påverkar vår motivation allra mest. Man kan säga att coachingen integrerar goda visioner med målfokusering och medvetenhet.
Just goda visioner och medvetenhet är bristvaror i oeftertänksamhetens gyllene tidsålder.
Under de fem inspirerande, roliga år jag arbetat som lärare på Novus utbildning till Diplomerad coach, har jag upplevt hur i princip alla deltagare, från vitt skilda sektorer, vittnar om att den coaching man själv får under kursen och samtalsmetoden man lär sig, både ger glädje och sprider vidare medvetenhet, visioner och goda mål såväl i ens eget liv, som där coachingen sedan används.
Världen snurrar på allt snabbare men i ett äkta möte med en annan människa, oavsett sammanhang, stannar tiden och något nytt tillåts att växa.
Anna Friedensberg, ICF certifierad coach sedan 2007.